Citaten uit

Donor nodig? Snijd een levende gevangene open, zegt IS

Robin de Wever - Trouw 10 maart 2015

Mag een aspirant-jihadreiziger geld stelen van zijn ouders om zijn reis te bekostigen? Is het toegestaan om het lichaam van een gevangene open te snijden als een 'rechtgeaarde' moslim een donor-orgaan nodig heeft? De theologen van IS krijgen regelmatig moreel-religieuze vragen voorgelegd. Een aantal van hun antwoorden, vervat in fatwa's, is nu openbaar.

[... ... ...]

Op Jihadica.com, een groepsblog van jihadexperts, heeft Bunzel inmiddels een overzicht gepubliceerd van 32 fatwa's die IS de laatste maanden uitvaardigde [< http://www.jihadica.com/32-islamic-state-fatwas/ ]. De in het Engels vertaalde uitspraken geven een bijzonder inkijkje in de theologie van Islamitische Staat. We zetten de 10 meest opmerkelijke op een rij.

[... ...]

"Is het moslims in nood toegestaan om organen te nemen van een afvallige gevangene?" "Ja. Het is toegestaan om gezonde organen uit het lichaam van een afvallige te transplanteren naar het lichaam van een moslim, in een poging om het leven van laatstgenoemde te redden of zijn toestand te verbeteren."

De theologen verwijzen in dit fatwa naar belangrijke scholen van islamitische jurisprudentie. Die zouden hun zegen hebben gegeven voor het het doden en opeten van afvalligen en ongelovigen. Dat mocht alleen in gevallen waarbij strijders anders de hongerdood zouden sterven. "Orgaantransplantatie om levens te redden is een vergelijkbare maatregel. (...) De organen mogen worden hen worden afgenomen, of ze nu leven of al dood zijn en ook wanneer de transplantatie zal leiden tot hun dood."

Dat IS zo lichtvaardig omgaat met transplantatie is opmerkelijk, vindt arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University. "De meeste moslims in de islamitische hoofdstromen zijn er heel huiverig voor. Ze zien het als aantasting van de lichamelijke integriteit. IS probeert hier rekening te houden met uitspraken van gezaghebbende geleerden, maar komt wel met een antwoord dat precies in haar straatje past."

"Is het toegestaan om voor een afvallige losgeld te vragen of hem te ruilen voor andere mannen?" Ook in dit fatwa luidt het antwoord: 'nee, tenzij'. Losgeld vragen voor of genade tonen aan een gevangen afvallige is niet toegestaan, want 'hij moet worden vermoord'. Maar: 'men zou kunnen stellen dat het wel toelaatbaar is in een geval van grote nood', bijvoorbeeld wanneer een afvallige geruild kan worden voor moslimleiders.

"Is het vrouwen toegestaan om hun ogen en een deel van hun gezicht te tonen?" Nee, zeggen de theologen. "Vrouwen die hun ogen tonen, of een gedeelte van hun gezicht, veroorzaken verleiding, [...]

"Is het vrouwen toegestaan om wapens te dragen op hun gewaad, als daardoor een deel van haar lichaam of de vormen van haar lichaam zichtbaar worden?" "Nee, niet als het wapen de vorming van het lichaam toont, zoals bij een patronengordel die over de rug wordt gedragen. Als het wapen bijvoorbeeld een Kalashnikov is, mag het wel. Het is toegestaan zoals ook een kleine tas dat is."

[... ... ... ... ...]

"Is het soldaten van de Islamitische Staat toegestaan om zonder een legitieme reden de landen van ongeloof te bezoeken? Is het toegestaan om hen hierin financieel en met eigendommen te steunen?" Nee. De 'landen van ongeloof' zijn alle landen die geen trouw hebben gezworen aan IS-leider Al-Baghdadi. Op dit moment is dat dus de hele wereld, natuurlijk met uitzondering van het IS-grondgebied. Alleen in het 'kalifaat' zou het bestuur rechtvaardig zijn en in lijn met de ware islamitische voorschriften.

Iemand die trouw zweert aan de kalief en in de ogen van IS een echte moslim wordt, is spiritueel verplicht om naar het kalifaat te migreren. "Wie het Huis van de Islam verlaat en naar het Huis van het Ongeloof gaat, begaat een zonde", waarschuwen de theologen. "Het is niet toegestaan om hem financieel of anderszins te steunen."

"Is het vrouwen van martelaren toegestaan om met hun kinderen naar de landen van ongeloof te reizen?" "Nee, het is hen en alle anderen verboden." Wie eenmaal binnen is, kan nooit ongestraft vertrekken. "Als een vrouw erop aandringt om met de zoon van een strijder te vertrekken naar het Land der Ongeloof, moet ze bij wijze van afschrikking en preventie gestraft worden."

[... ... ...]

Het is geen toeval dat de IS-theologen na rijp beraad met een antwoord te komen dat hun staat ten goede komt, vindt arabist De Ruiter. "Dat zie je bij de andere fatwa's ook: bijna alles mag, als dat bijdraagt aan de bouw van het kalifaat. De theologie zou hen toevallig steeds gelijk geven."