Bij de parkeermeter

Vorige Start Omhoog Volgende

1993

Nu, de tocht naar ‘Leimuiden’ is wel gemaakt… Inmiddels gescheiden en mijn leven draaide altijd om het zorgen voor kinderen, zowel beroepsmatig als thuis. Op dat moment verzorg ik weer een pleegkind. Ik doe simpelweg de boodschappen op een warme zomerse dag. Bij een parkeermeter zie ik een jongetje staan die de parkeermeter intikt terwijl zijn vader toekijkt of dit goed gaat. Het jongetje is zo mooi en zo charmant gekleed dat dit mij even enorm treft: als een soort bliksemstraal in goede zin, als een enorme uitstraling van schoonheid, charme, vitaliteit, energie.

Op dit moment heb ik een soort bewustzijnservaring. In een flits van een seconde weet ik iets heel zeker; om het zelfs voor mijzelf te verwoorden heb ik heel wat meer tijd nodig dan een flits. In die ene flits ging mijn hele leven, verleden, heden en toekomst, zelfs twee keer aan mij voorbij: een maal zoals het was, is en zal zijn en eenmaal zoals het had kunnen zijn.

Ik overzie mijn leven zoals geleefd. Ik besef dat dit soort uitstraling, deze energie, mij altijd gevoed heeft, gelukkig heeft gemaakt, maakt en zal blijven maken. Gelijktijdig zie ik mijn leven in totaliteit, zoals dit geweest zou zijn als ik destijds een andere keuze had gemaakt: een leven als ingenieur met het vermijden – of in ieder geval nooit opzoeken van of toegeven aan – dit soort overvallen door schoonheid en charme. Meteen besef ik dat ik dan altijd ongelukkig zou zijn geweest, altijd een gemis gevoeld zou hebben, een 'grijs' en a-vitaal leven zou hebben geleid. Ook besef ik dat ik ook in dat leven eens een situatie als deze zou meemaken. Nu overvalt mij die situatie in die zin dat mij een hoop geluk toe straalt. Als ik als de vermijdende ingenieur zoiets zou hebben meegemaakt, had deze ervaring mij in verwarring gebracht, ontregeld en geschokt: namelijk bewust gemaakt van mijn gemis, mijn grijsheid en de onherstelbaarheid ervan. Dezelfde ervaring zou mij dus voor de rest van mijn leven ongelukkig hebben gemaakt.

Dit is heel wat voor een flits van een seconde, maar de conclusie is heel helder: ik heb de enig juiste keuze gemaakt.

Vorige Start Omhoog Volgende