Vak Brug Kind Persoon & Samenleving Schaken Chess Wat is nieuw? English

Start Omhoog

Citaten uit

Een sociaal netwerk is het enige wat helpt tegen pedofiele neiging

Asha ten Broeke, column, Trouw 20 maart 2012

Elke keer als ik over de slachtoffertjes van Robert M. lees, zie ik mijn jongste dochtertje van net één jaar oud voor me. 

[... ... ... ...] 

Seksuologen en gedragswetenschappers klagen al jaren dat er voor pedofielen nauwelijks hulp is. Er is therapie, er zijn praatgroepen, maar die zijn niet in staat om iemands seksuele voorkeur te veranderen.

Op zich hoeft dat geen bezwaar te zijn. De voorkeur is immers het probleem niet. Zoals psychiater Van Ree ooit in Trouw zei:

"Niet elke pedofiel is een kindermisbruiker." 

[...] 

De hamvraag is natuurlijk waarom de ene pedofiel wel in de fout gaat en de andere niet. Helaas is het voor wetenschappers onmogelijk om deze kwestie nader te bestuderen. Wegens het enorme taboe op zulke gevoelens is het onmogelijk om aan proefpersonen te komen. 

Tot de weinige verstandige dingen die Dick Swaab ooit heeft gezegd, behoort zijn warme pleidooi voor het opheffen van dit taboe, al was het maar zodat we dit soort onderzoek kunnen doen. 

[...] 

Een Canadees onderzoek geeft een aanwijzing in de juiste richting. Veroordeelde kindermisbruikers werden na hun gevangenisstraf opgevangen door een groep vrijwilligers. Zij gingen mee boodschappen doen, samen naar de film - een instant sociaal netwerk. De recidivekans daalde flink. Logisch, want mensen zijn in en in sociale wezens, en de angst om de steun van onze groep te verliezen zal in veel gevallen winnen van de aandrang om seks te hebben met kinderen.

Een sociaal netwerk om iemand heen spinnen, is tot op heden de enige echt effectieve manier gebleken om pedofielen op het kinderverkrachtingsloze pad te houden. Daarom is het feit dat niet alleen de daden maar ook de gevoelens steeds meer taboe worden, extra verontrustend.

Om minder zaken als die van Robert M. te krijgen, zou iedereen die zich aangetrokken voelt tot kinderen daar in alle openheid voor uit moeten kunnen komen. En in plaats van afschuw en afwijzing, zou de omgeving moeten reageren met begrip en steun. Ik vind het ook geen aanlokkelijk idee. Maar als het werkt, doe ik het. Voor mijn dochtertje.

Start Omhoog