Vorige Start Omhoog Volgende

Par. I. De methodiek

[Blz. 256]

1. Voorkeursadvies en samenvatting

In dit onderzoek zijn drie handelwijzen bij het omgaan met botsingen in het dagelijks leven aangetroffen, te weten:

I    'Gedrag beheersen,

II   'Persoon ontmoeten' en

III  'Conflict ontwijken'.

 

Op grond van het kritisch bespreken van de ervaringen van de groepsleiders die aan dit onderzoek deelnamen en op grond van het systematiseren en abstracter formuleren van het besprokene, kan het volgende voorkeursadvies worden gegeven:

VOORKEURSADVIES

1. Kies handelwijze II, 'Persoon ontmoeten', als basis en werk bij voorkeur op deze wijze.

2. Werk eventueel volgens handelwijze III, 'Conflict ontwijken'; onderken dat je daar soms op aangewezen bent, doch kies deze handelwijze niet als basis.

3. Werk slechts indien noodzakelijk tijdelijk volgens handelwijze I, 'gedrag beheersen', doch slechts Op basis van het normaliter werken volgens handelwijze II, 'persoon ontmoeten' en keer daar ook weer naar terug.

De drie handelwijzen worden hierna in (deels herziene) kernbegrippen weergegeven. Het voorkeursadvies is daarbij weergegeven door de drie handelwijzen in de vorm van een drieluik weer te geven. Handelwijze II staat daarin centraal, de handelwijzen III en I staan terzijde en in versneden vorm getekend. Daarbij is het rechter zijluik, handelwijze III, groter getekend dan het linker zijluik waarop handelwijze I staat.

 

Vorige Start Omhoog Volgende