Vorige Start Omhoog Volgende  

SLOTWOORD

[Blz 298]

In dit onderzoek stond het verhaal van de groepsleider centraal. Het is aandachtig onder ogen gezien en met hem kritisch besproken. Uit deze dialoog kwam methodiek voort die beproefd is en werkbaar is gebleken. Die methodiek en de theorie erachter was op meerdere werkplekken ánders dan de groepsleider aanvankelijk vanuit 'het hoofdgebouw' aan theorie en methodiek werd voorgehouden.

Dit zou in de orthopedagogiek vaker mogen gebeuren: methodiek ontwikkelen door handelingsonderzoek te doen door het verhaal van groepsleiders, ouders, pleegouders, (gezins)voogden en onderwijzers aandachtig onder ogen te zien en centraal te stellen; niet hun gedrag en hun meetbare kenmerken, maar hun eigen verhaal over hun eigen handelen. 

In de ontwikkelde methodiek staat centraal dat je het kind als persoon kunt ontmoeten door open te staan voor de boodschap die het ons te zeggen heeft, ook al brengt het die boodschap soms in de vorm van voor de groepsleider lastig doen en laten. 

Open staan voor wat de jonge persoon óns te zeggen heeft

Portretfoto door Kent

Zo bleken botsingen tot contact te kunnen leiden en bleken conflicten vruchtbaar en oplosbaar.

Dit zou in de tehuizen vaker moeten gebeuren: contact leggen door open te staan voor de boodschap van het kind, deze onder ogen zien en centraal stellen; niet het gedrag of de lastige eigenschappen, maar wat het ons als handelend wezen, als jonge persoon te vertellen heeft.
 

Wie zo met kinderen omgaat en ook zichzelf als persoon laat kennen, zal vroeg of laat toch ook met hen botsen en in conflict komen. Maar met contact zijn conflicten oplosbaar en zonder conflict kom je met tot echt contact. 

Na schooltijd wordt de stad levendig. De kinderen zwermen uit en gaan naar huis; voor de meeste is dat hun.gezin. Er zijn ook kinderen met wie de ouders het met uithielden of die het met hun ouders met uIthielden. Zij gaan naar hun pleeggezin of hun tehuis.

"Om half een kwam iedereen uit school. Het begon weer bar ongezellig. Gertie, Wim en  Bertje waren erg baldadig, uitgelaten en druk. Ze waren ook moeilijk aanspreekbaar. We  hebben uit het vuistje gegeten in een erg onprettige sfeer. Wij wisten ook niet goed hoe we dit moesten doorbreken en we zaten ook wel een beetje met de handen in het haar." 

Ik hoop dat het lezen en gebruiken van 'Conflict en Contact' ertoe mag bijdragen dat de groepsleidster die de kinderen dan opvangt, niet 'met de handen in het haar' zal zitten, maar zal weten te handelen waar anderen het niet meer wisten. Misschien kan zij, werkend met haar eigen methodiek, na verloop van tijd wel zeggen wat enkele groepsleiders in dit project zeiden: 

" Kinderen waar ik het meeste knok mee heb gehad, daar heb ik het beste contact mee gehad.,

"Ja... al die conflicten... Maar juist met die jongens heb ik de beste relaties."

"Pas na dat conflict had ik contact met hem."

  

 

Vorige Start Omhoog Volgende